In 2021, the Internet went for TikTok, space and beyond

หลายปีผ่านไป ปริมาณการใช้อินเทอร์เน็ตยังคงเติบโต (อย่างน้อยจนถึงตอนนี้และด้วย ‘ความช่วยเหลือ’ จากการระบาดใหญ่ ) และแอปพลิเคชันอินเทอร์เน็ต ไม่ว่าจะเป็นเว็บไซต์ อุปกรณ์ IoT หรือแอปมือถือ ยังคงมีวิวัฒนาการตลอดทั้งปี ขึ้นอยู่กับ ถ้าดึงดูดมนุษย์

เราจะมี Year in Review 2021 ที่เกี่ยวข้องกับการรับส่งข้อมูลทางอินเทอร์เน็ตที่กว้างขึ้นในอีกไม่กี่วันข้างหน้า (คุณสามารถตรวจสอบปี2020 ได้ที่นี่ ) แต่สำหรับตอนนี้ มาเน้นที่โดเมนที่ได้รับความนิยมมากที่สุดในปีนี้ตามข้อมูลของเราในCloudflare Radarและการเปลี่ยนแปลงของโดเมนเหล่านั้นในการจัดอันดับความนิยมของเรา เมื่อAlexa.comกำลังจะเลิกใช้ หากคุณต้องการอันดับโดเมน คุณก็รับได้จาก Cloudflare

เราจะมุ่งเน้นไปที่อวกาศ ( NASA และ SpaceX บินได้สูงกว่า ) อีคอมเมิร์ซ ( กฎของ Amazon และ Taobao ) และโซเชียลมีเดีย ( TikTok ‘เต้น’ เพื่อรับมงกุฎจาก Facebook ) นอกจากนี้เรายังจะ ‘กัด’ เล็กน้อยในสงครามการสตรีมวิดีโอ Netflix เป็นเกมปลาหมึกของตัวเองและมกราคม 2564 อยู่ในอันดับสูงสุดของเรา — อาจเกี่ยวข้องกับการปิดเมืองและการระบาดใหญ่

โดเมนแชท ( WhatsApp มีอะไรอีก ) จะปรากฏขึ้นและแน่นอนว่าโดเมน metaverse ที่ไม่ค่อยเป็นที่ยอมรับ ( Roblox เป็นผู้นำจาก Fortnite ในช่วงท้ายเกม ) มากับเรา ให้เดินทางผ่านปี 2021 ไปด้วยกัน

ข้อมูลต่อไปนี้จะแสดงให้เห็นวิธีที่ Cloudflare มองเห็นการรับส่งข้อมูลทางอินเทอร์เน็ตโดยเน้นที่โดเมนเฉพาะ (บางแห่งมีเว็บไซต์จำนวนมากรวมอยู่ด้วย) และจุดสูงสุดและต่ำสุดในการจัดอันดับความนิยมทั่วโลกของเรา

เว็บไซต์ยอดนิยม: Google ถูกโค่นอำนาจโดย ‘padawan’ หนุ่ม TikTok

มาเริ่มกันที่การจัดอันดับโดเมนยอดนิยมและปี 2021 ได้นำการดวลที่น่าสนใจมาสู่อันดับ 1 ในการจัดอันดับโลกของเรา Google.com (ซึ่งรวมถึง Maps, Translate, Photos, Flights, Books และ News และอื่นๆ) สิ้นสุดปี 2020 ในฐานะผู้นำที่ไม่แพ้ใครในการจัดอันดับของเรา — ตั้งแต่เดือนกันยายนถึงธันวาคมของปีที่แล้ว Google.com อยู่ในอันดับต้นๆ เสมอ ย้อนกลับไปในตอนนั้น TikTok.com อยู่ในอันดับที่ 7 หรือ #8 เท่านั้น

1 TikTok.com
2 Google.com
3 Facebook.com
4 Microsoft.com
5 Apple.com
6 Amazon.com
7 Netflix.com
8 YouTube.com
9 Twitter.com
10 WhatsApp.com

1 Google.com
2 Facebook.com
3 Microsoft.com
4 Apple.com
5 Netflix.com*
6 Amazon.com
7 TikTok.com
8 YouTube.com
9 Instagram.com *
10 Twitter.com

Amazon อยู่ในอันดับที่ 5 ในเดือนพฤศจิกายน แต่ Netflix แซงหน้าในเดือนธันวาคม 2020 (บางวันก็สูงกว่า Apple ในอันดับ 4) Instagram และ Twitter มีการเปลี่ยนแปลงตำแหน่งตลอดเดือนพฤศจิกายนและธันวาคม

2021 บอกเล่าเรื่องราวที่แตกต่าง เมื่อวันที่ 17 กุมภาพันธ์ พ.ศ. 2564 TikTok ได้อันดับหนึ่งในหนึ่งวัน ย้อนกลับไปในเดือนมีนาคม TikTok มีเวลาอีกสองสามวันและในเดือนพฤษภาคมด้วย แต่หลังจากวันที่ 10 สิงหาคม 2021 นั้น TikTok ก็ได้ขึ้นเป็นผู้นำในเกือบทุกวัน มีบางวันที่ Google เป็นที่ 1 แต่เดือนตุลาคมและพฤศจิกายนส่วนใหญ่เป็นวันของ TikTok รวมถึงวันขอบคุณพระเจ้า (25 พฤศจิกายน) และ Black Friday (26 พฤศจิกายน)

มีแนวโน้มอื่นๆ ที่เราเห็นได้เมื่อเปรียบเทียบทั้งสองปี — สำหรับปี 2020 เราแสดงเฉพาะข้อมูลสิ้นปีเท่านั้น หลังจากเดือนกันยายน (Cloudflare Radar เปิดตัวในเดือนนั้น) ตัวอย่างเช่น Facebook.com อยู่ในอันดับที่ 2 อย่างต่อเนื่องในปี 2020 แต่ด้วย TikTok.com ที่เพิ่มขึ้น Facebook เป็นอันดับที่ 3 ที่มั่นคง ตามด้วย Microsoft.com (รวมหมายเลข Office365 และ Teams ไว้ด้วย) และ Apple.com (แอป) รวมหมายเลข Store และ Apple TV+) ซึ่งเป็นเทรนด์เดียวกันกับปี 2020

Amazon.com เป็นผู้นำที่ตามมา แต่น่าสนใจที่จะเห็นว่าตั้งแต่เดือนมกราคม 2564 เว็บไซต์อีคอมเมิร์ซ (เราจะพูดถึงหมวดหมู่นั้นเพิ่มเติมในสองสามย่อหน้า) ได้กระโดดขึ้นต่อหน้า Apple.com แต่ Apple กลับมาอยู่ข้างหน้าหลังเดือนกันยายน ยกเว้นวันที่ 28 พฤศจิกายน 2021 วันก่อน Cyber ​​Monday และวันที่ 1 และ 6 ธันวาคมด้วย

เวลาคริสต์มาส เวลา Netflix

Netflix had a great 2020 Christmas but also January 2021, especially at the weekend
Netflix มีคริสต์มาสปี 2020 ที่ยอดเยี่ยม แต่ก็เช่นกันในเดือนมกราคม 2021 โดยเฉพาะในช่วงสุดสัปดาห์

อีกเทรนด์หนึ่งคือ Netflix แซงหน้า Amazon ในเดือนธันวาคม 2020 โดยเฉพาะช่วงคริสต์มาส ในบางวันในช่วงคริสต์มาสปี 2020 Netflix ก็ยังสูงกว่า Apple ในอันดับที่ 4 อย่างเช่นวันที่ 23, 25 ธันวาคม และตั้งแต่วันที่ 29 ธันวาคม ถึง 2 มกราคม 2021

2 กุมภาพันธ์ 2021: วันที่ YouTube (และครูสอนแอโรบิก) ครองโลก

ในการจัดอันดับความนิยมทั่วโลกของเรา เราเห็นเทรนด์อื่นด้วย: YouTube ซึ่งปกติแล้วจะอยู่ในอันดับที่ #6 หรือ #7 ขึ้นไปอยู่ในอันดับต้น ๆ ของรายการของเราในวันที่ 2 กุมภาพันธ์ พ.ศ. 2564 และเฉพาะในวันนั้นเท่านั้น

This fitness instructor video that happened while the Myanmar coup d’état was happening went viral on February 2, 2021, leading to the creation of thousands of memes
วิดีโอสอนฟิตเนสที่ เกิดขึ้นขณะรัฐประหารในเมียนมาร์กำลังแพร่ระบาดเมื่อวันที่ 2 กุมภาพันธ์ พ.ศ. 2564 นำไปสู่การสร้างมีมนับพัน

ทำไม ใครๆ ก็เดาได้ แต่ ใน ตอนนั้นแม้ว่าจะเป็นสัปดาห์ของการแข่งขันซูเปอร์โบวล์ (โฆษณาบางรายการ เช่น โฆษณาจากโดริโทสกับแมทธิว แมคคอนาเฮย์ ออกในวันนั้น) แต่ก็มีเหตุการณ์สำคัญอีกเรื่องหนึ่งที่ควรค่าแก่การเป็นข่าว: การรัฐประหารในเมียนมา ร์ étatเมื่อวันที่ 1 กุมภาพันธ์ พ.ศ. 2564 การรัฐประหารในประเทศแถบเอเชียตะวันออกเฉียงใต้มีผลกระทบต่อ YouTube อย่างไร วิดีโอ ของครูสอนฟิตเนสที่ ถ่ายทำโดยไม่เจตนาในขณะที่การรัฐประหารเกิดขึ้นข้างหลังเธอ อินเทอร์เน็ตถูกพายุและกลายเป็นไวรัลเมื่อมีมส์เริ่มหลั่งไหลเข้ามา

วันนั้นในเดือนกุมภาพันธ์เป็นวันที่โดนัลด์ ทรัมป์ประกาศทีมกฎหมายชุดใหม่ของเขาสำหรับการไต่สวนการฟ้องร้องหลังจากที่ทีมก่อนหน้านี้ลาออก และเจฟฟ์ เบโซส์ก็ประกาศว่าเขาจะก้าวลงจากตำแหน่งซีอีโอของ Amazon นั่นคือสัปดาห์ก่อนหน้าที่จะมีการบันทึกในประวัติของ YouTube เมื่อ วันที่ 11 กุมภาพันธ์ พ.ศ. 2564วิดีโอ “Baby Shark Dance” จากแบรนด์การศึกษาของเกาหลี Pinkfong เป็นวิดีโอ YouTube ที่มีคนดูมากที่สุดตลอดกาล แซงหน้าอดีตเจ้าของสถิติ “Despacito” ของ Luis Fonsi

Google Trendsยังแสดงให้เห็นว่าสัปดาห์ของวันที่ 2 กุมภาพันธ์เป็นสัปดาห์ในปี 2021 ที่มีการค้นหา “YouTube” บน Google มากขึ้น

โซเชียลมีเดีย: มีเด็กใหม่อยู่ในเมือง

ในปีที่สองของการระบาดใหญ่ โดเมนโซเชียลมีเดียยังคงสูงอย่างต่อเนื่องในอันดับของเรา แอปพลิเคชั่นโซเชียลมีเดียหลักเก้ารายการอยู่ใน 100 อันดับแรกของโดเมนระดับโลกที่ได้รับความนิยมสูงสุด — แอปพลิเคชั่นเดียวที่ออกคือ Quora.com (ระหว่างปี 2564 อยู่ระหว่าง #687 ถึง #242)

เราจะเห็นได้ว่า TikTok (ที่แซงหน้า Google ด้วย ตามที่เราอธิบายไว้ก่อนหน้านี้ในอันดับ #1 ของโลก) นำ Facebook ออกจากตำแหน่งสูงสุดของโดเมนเว็บไซต์โซเชียลมีเดียที่ได้รับความนิยมสูงสุดในการจัดอันดับของเรา นั่นหมายความว่า TikTok ได้รับปริมาณการใช้อินเทอร์เน็ตมากขึ้นจากมุมมองของเรา (การจัดอันดับของเรามาจากตัวแก้ไข DNS สาธารณะ 1.1.1.1 ของเรา ดังนั้นจึงไม่เกี่ยวข้องกับจำนวนผู้ใช้ที่ไม่ซ้ำหรือผู้เยี่ยมชมที่ได้รับต่อเดือน) — Facebookทำได้โดย ห่างไกลจากแพลตฟอร์มที่มีผู้ใช้มากขึ้นทั่วโลก)

1 TikTok.com
2 Facebook.com
3 YouTube.com
4 Twitter.com
5 Instagram.com
6 Snapchat.com
7 Reddit.com
8 Pinterest.com
9 LinkedIn.com
10 Quora.com

1 Facebook.com
2 TikTok.com
3 YouTube.com
4 Instagram.com
5 Twitter.com
6 Snapchat.com
7 Reddit.com
8 Pinterest.com
9 LinkedIn.com
10 Quora.com

การหยุดชะงักของ Facebook — ที่เราอธิบายจากมุมมองของเราอย่างครอบคลุม — ในวันที่ 4 ตุลาคม 2021 ก็ส่งผลกระทบต่อตำแหน่งของ Facebook ในการจัดอันดับของเราเช่นกัน ทำให้ Facebook.com เสียอันดับที่ 3 (อันดับที่ 4) เป็นเวลาเจ็ดวัน แถวในสัปดาห์นั้น จำนวนวันใน #4 นี้เป็นสิ่งที่ไม่เคยเกิดขึ้นมาก่อน (ตั้งแต่เดือนกันยายน 2020) กับยักษ์ใหญ่โซเชียลมีเดีย

เมื่อดูจากรายชื่อ 10 อันดับแรก เป็นที่แน่ชัดว่าเพียงแค่ดูโดเมนโซเชียลมีเดีย YouTube มาเป็นอันดับสาม และ Twitter ก็ได้แซงหน้า Instagram ในปี 2021 โดยได้อันดับที่ 5 (แทบไม่ได้แข่งขันกันในประเภทที่ใกล้เคียงกันมาก) . ย้อนกลับไปในช่วงปลายปี 2020 Twitter อยู่หลัง Instagram ในการจัดอันดับของเรา

LinkedIn เป็นโดเมนโซเชียลมีเดียที่ได้รับความนิยมสูงสุดอันดับที่เก้าในการจัดอันดับของเรา และยังคงอยู่ใน 100 อันดับแรกของเรา และตลอดปี 2021 โดเมนดังกล่าวก็สูงขึ้นในรายการของเรา โดยเฉพาะในเดือนกุมภาพันธ์และมีนาคม จากนั้นโซเชียลมีเดียสำหรับมืออาชีพก็เริ่มลดลงในเดือนมิถุนายนและกรกฎาคม (ในฤดูร้อนของซีกโลกเหนือ) โดยเริ่มในปลายเดือนสิงหาคมเพื่อไต่ระดับอีกครั้ง และในเดือนพฤศจิกายน โซเชียลมีเดียก็ขึ้นไปถึงอันดับที่ 52 ซึ่งสูงที่สุดในการจัดอันดับโลกของเราในเดือนมกราคม มันเป็น ~#78. ในปีที่มีการพูดถึงเงื่อนไขอย่างThe Great Resignation และการรีเซ็ตทัศนคติของผู้คนและองค์กรมันสมเหตุสมผลที่จะเห็นแพลตฟอร์มโซเชียลมีเดียนี้เติบโตขึ้น

Streaming: The (Squid) Netflix Game rules

The so-called video streaming wars got another important round in 2021 with new players appearing and old ones having amazing numbers — not only in subscribers, revenue, and content budgets but also in… Internet traffic. In our ranking, Netflix is still the undefeated hero.

We added YouTube.com (its most important service is free) to the list to compare with the big numbers from Netflix, and still, the Squid Game phenomenon platform won our ranking for most of the year. Amazon Prime is not included because the streaming service mainly uses Amazon.com (ranked #5 or #6 most of the year) as a domain.

The days of the year when Netflix was more popular? January was a great month with Netflix reaching the #4 spot in our global ranking in the first two days of the year (and also all the weekends of January, Fridays included), going through February in the #5 place. For the rest of 2021, the platform was mostly #7. Yes, on the weekends Netflix seems to have a better performance in our ranking.

Roku.com seems to be the next video streaming platform after those two traffic giants, getting around the #80 position in our ranking through 2021. In late 2020 Hulu.com was the next one, but HBOMax.com surpassed Hulu in July 2021 and entered our top 100 list. In 2021, Disneyplus.com also rose in our ranking and surpassed the app-based TV service Sling.com later in the year. Our top 10 chart also includes Iq.com (iQiyi), the Chinese online video platform.

1 Netflix.com
2 YouTube.com
3 Roku.com
4 HBOMax.com
5 Hulu.com
6 Peacocktv.com
7 Disneyplus.com
8 ParamountPlus.com
9 Sling.com
10 Iq.com

1 Netflix.com
2 YouTube.com
3 Roku.com
4 Hulu.com
5 HBOMax.com
6 Peacocktv.com
7 Sling.com
8 Disneyplus.com
9 Iq.com
10 Wetv.vip

Netflix vs YouTube

In the chart Netflix.com, more dominant in most days, is in pink and YouTube.com is in yellow
ในแผนภูมิ Netflix.com ส่วนใหญ่เด่นกว่าในทุกวันคือสีชมพูและ YouTube.com เป็นสีเหลือง

 

Netflix and YouTube, but also Roku, HBOMax, Hulu.com and Peacocktv are a lot higher in our list than the others — Disney+ is getting there
Netflix และ YouTube แต่ยังรวมถึง Roku, HBOMax, Hulu.com และ Peacocktv อยู่ในรายการของเราที่สูงกว่ารายการอื่นๆ มาก — Disney+ กำลังมาถึงแล้ว

สตรีมมิ่ง: กฎของเกม (Squid) ของ Netflix

สงครามการสตรีมวิดีโอที่เรียกว่ามีรอบสำคัญอีกรอบในปี 2021 โดยมีผู้เล่นใหม่ปรากฏตัวและผู้เล่นเก่ามีจำนวนที่น่าทึ่ง ไม่เพียงแต่ในผู้ติดตาม รายได้ และงบประมาณเนื้อหา แต่ยังรวมถึง… ปริมาณการใช้อินเทอร์เน็ต ในการจัดอันดับของเรา Netflix ยังคงเป็นฮีโร่ที่ไร้พ่าย

เราได้เพิ่ม YouTube.com (บริการที่สำคัญที่สุดฟรี) ลงในรายการเพื่อเปรียบเทียบกับตัวเลขจำนวนมากจาก Netflix และถึง กระนั้น แพลตฟอร์ม ปรากฏการณ์เกม Squid ก็ ชนะอันดับของเราเกือบตลอดทั้งปี ไม่รวม Amazon Prime เนื่องจากบริการสตรีมมิ่งส่วนใหญ่ใช้ Amazon.com (อันดับ #5 หรือ #6 เกือบตลอดทั้งปี) เป็นโดเมน

วันที่ Netflix ได้รับความนิยมมากขึ้น? เดือนมกราคมเป็นเดือนที่ยอดเยี่ยมโดยที่ Netflix ขึ้นสู่อันดับที่ 4 ในการจัดอันดับโลกของเราในสองวันแรกของปี (และทุกสุดสัปดาห์ของเดือนมกราคม รวมวันศุกร์ด้วย) ไปจนถึงเดือนกุมภาพันธ์ในอันดับที่ 5 สำหรับส่วนที่เหลือของปี 2021 แพลตฟอร์มส่วนใหญ่อยู่ที่ #7 ใช่ ในช่วงสุดสัปดาห์ Netflix ดูเหมือนว่าจะมีประสิทธิภาพที่ดีขึ้นในการจัดอันดับของเรา

Roku.com ดูเหมือนจะเป็นแพลตฟอร์มสตรีมมิ่งวิดีโอตัวต่อไปหลังจากสองยักษ์ใหญ่ด้านทราฟฟิกนั้นอยู่ในอันดับที่ 80 ในการจัดอันดับของเราจนถึงปี 2021 ในช่วงปลายปี 2020 Hulu.com เป็นแพลตฟอร์มต่อไป แต่ HBOMax.com แซงหน้า Hulu ในเดือนกรกฎาคม 2021 และ เข้าสู่รายการ 100 อันดับแรกของเรา ในปี พ.ศ. 2564 Disneyplus.com ก็เพิ่มขึ้นในอันดับของเราและแซงหน้าบริการทีวีบนแอป Sling.com ในช่วงปลายปี แผนภูมิ 10 อันดับแรกของเรายังรวมถึง Iq.com (iQiyi) ซึ่งเป็นแพลตฟอร์มวิดีโอออนไลน์ของจีน

1 Netflix.com
2 YouTube.com
3 Roku.com
4 HBOMax.com
5 Hulu.com
6 Peacocktv.com
7 Disneyplus.com
8 ParamountPlus.com
9 Sling.com
10 Iq.com

1 Netflix.com
2 YouTube.com
3 Roku.com
4 Hulu.com
5 HBOMax.com
6 Peacocktv.com
7 Sling.com
8 Disneyplus.com
9 Iq.com
10 Wetv.vip

Netflix กับ YouTube

Here are other trends:

  • Amazon.com is a domain, as we already explained, with more than e-commerce services (that’s why globally it ranks between #4 and #6). In 2021, it had some good days in January and in late April 2021, reaching #4, but by the end of the year it got its best days in our ranking, especially on the day before Cyber Monday, November 28, and on December 1 and 6 — it reached #5.
  • Taobao.com had its best day of the year in our global ranking on August 20 — #15 — and by the popular Chinese shopping day, Singles’ Day, November 11, it was #17.
  • Ebay.com had a solid year and a good late August (#29 on August 31) and grew more after Cyber Monday, peaking on December 1, reaching #27.
  • Shopify had a great August (reaching #100 on August 18), the same with Etsy.com that peaked at #128 on August 21. Walmart had a great June (#66) and also end of November (it reached #70).
  • Ikea.com had a big increase in importance throughout the year and got very near to Homedepot.com’s position in September (peaked in the #695 position in our global ranking), staying up through November.
  • Best Buy peaked on October 6 and had a high growth throughout November, also matching Shopify in December.
When we look to Shein.com we see that it peaked last Christmas and is on the rise since November 2021
When we look to Shein.com we see that it peaked last Christmas and is on the rise since November 2021
  • Shein.com, the global Chinese online fast-fashion retailer, went high in our ranking for the Christmas of 2020 — it went ahead of Bestbuy.com and Target.com from December 19 to 24, 2020, reaching the #253 position. In March, it had another peak, and it got the best position in 2021 in our ranking after Cyber Monday — it reached #301 on December 1, 2021.

2021: A Space Odyssey (for NASA, SpaceX, Blue Origin and Virgin Galactic)

This year was also a big year for space travel with several achievements. Spacecraft from three Mars exploration programs from the United Arab Emirates, China, and the United States arrived at Mars in February — NASA’s Perseverance rover landed on February 18, 2021, and after that the Ingenuity drone made history, being the first powered aircraft flight on another planet in human history. And there is also another big space event just around the corner — the James Webb Telescope launch.

Virgin Galactic (July 11), Blue Origin (July 20) and SpaceX (September 16 — but with several other events before that regarding satellites and reuse of space capsules) also stormed the Internet with space tourism achievements with different scopes. Only SpaceX offered an orbital ride.

In terms of domains, NASA.gov was way ahead of the others, but Elon Musk’s SpaceX.com was definitely second in our global ranking, followed by Blueorigin.com. Virgingalactic.com only appears once in our top 100k ranking on July 17 and 18 (a few days after Richard Branson’s spaceflight).

Since last year NASA is high on our global ranking, in the top 1,000 domains of our list, but after the rover Perseverance landed on Mars on February 18 NASA.gov entered our top 700 ranking — the highest day of that month was February 25, when it reached #657. In the summer it went down in our ranking, but it picked up in late September and on October 13, 2021, reached the highest position of the year (#637). That was the day the press conference about NASA’s Lucy mission, the agency’s first to Jupiter’s Trojan asteroids, took place (the launch was on October 16).

SpaceX.com had a great start of February, it entered our top 8,000, a month with a launch of 60 new Starlink internet satellites into orbit amidst a missed rocket landing and a fresh $850 million of new investment. And then it was after September 16, 2021, with the first orbital launch of an all-private crew, Inspiration4, that it flew again in our ranking.

For Blue Origin, after a strong start of the year — it reached our #32,000 on January 10 (a few days before New Shepard 4’s first test flight) — it went up between July 20- 27 after its first crewed flight, with Jeff Bezos onboard. It also went up in our ranking a few days after October 13, 2021 (the day William Shatner flew aboard a Blue Origin suborbital capsule).

Messaging or chat: WhatsApp, what else?

There aren’t as many messaging or chat platforms as there are popular social media sites, video streaming, or e-commerce platforms. So, this ranking is slim, and even slimmer because Messenger (uses Facebook.com) or iMessage (uses Apple.com) aren’t included. Snapchat is both a social media platform and a messaging app — the same with Instagram — and we added them in the social media ranking.

If they were here they would be higher than Telegram but behind WhatsApp — Instagram actually started 2021 (it got to #8) in front of WhatsApp until February and went as low as #13 and Snapchat went between #29 to #16.

1 WhatsApp.com
2 Telegram.org
3 WeChat.com
4 Signal.org

1 WhatsApp.com
2 Telegram.org
3 Signal.org
4 WeChat.com

From our standpoint, WhatsApp is the undisputed leader of the messaging apps ranging from as low as #13 in our global ranking to as high as #8. Its best parts of the year were late March, late April, late October and then late November going through December 2021 as #8 in our ranking.

The only that is closer is Telegram.org, ranging from #170 to #88 (peaked in October 2021) throughout the year.

How Signal skyrocketed in January (and WeChat in February)

All the others are far away in our ranking, but 2021 brought three trends we should highlight:

  • Signal.org had an incredible month of January — on January 3 it was in #1815 in our ranking and by January 20 it rose to #766, a climb in more than 1,000 positions in just 17 days. Why? WhatsApp’s new privacy policy was in the headlines in the second week of January.
  • WeChat.com also had an amazing jump in our ranking, but more in February and by April it surpassed Signal.org — it went from #3142 at the start of February to #979 by April 25 and by October both of the messaging apps were almost tied at ~#370 and had a significantly higher place in our ranking than in late 2020. Telegram.org on the other hand started the year on a high note, #107, and rose to #102 after the first week of January, but lost positions in our ranking after that. In August started to grow more to reach the #88 spot we already mentioned — by then, WhatsApp was #10 in our ranking.

“You can’t just materialize anywhere in the Metaverse, like Captain Kirk beaming down from on high. This would be confusing and irritating to the people around you. It would break the metaphor. Materializing out of nowhere (or vanishing back into Reality) is considered to be a private function best done in the confines of your own House.“
― Neal Stephenson, Snow Crash (1992)

Metaverse: Don’t mess with Roblox

Back in November, we heard in the halls of Web Summit — the 42,000 in-person tech global event in Lisbon — that in a way the metaverse is already here (Roblox’s Global Head of Music had some thoughts on virtual concerts). But we’re still far from the promise of almost living in the virtual world that books like Neal Stephenson’s Snow Crash or Ernest Cline’s Ready Player One showed us.

Oculus shipped a lot of headsets and there are immersive experiences out there that are Metaverse-like (a step further than the now-usual-for-most spending all day working, learning, communicating through a screen) and we focused on that ones, like Fortnite, Roblox, Second Life (the oldest, from 2003), Minecraft and Oculus. But Oculus.com doesn’t have enough direct traffic (playing games using Oculus headset could direct the traffic elsewhere) to be in our top 100k domains ranking, and the same happens with Minecraft.

1 Roblox.com
2 Epicgames.com (Fortnite)
3 Secondlife.com

Oculus.com and Minecraft.net are not in our 100,000 ranking

1 Epicgames.com (Fortnite)
2 Roblox.com
3 Secondlife.com

Oculus.com and Minecraft.net are not in our 100,000 ranking

The (short) list from 2020 and 2021 shows us that Roblox.com surpassed Epicgames.com (the home of the popular Fortnite) for the first time in July reaching back then #27 in our list. But it was after late September that it was consistently in front of the rival game platform, ending the year on a good note reaching #20 in our ranking.

Epicgames.com (Fortnite) started the year a lot better, reaching #14 on January 5, 2021, but it started to lose importance in February and that deepened after May, but mostly in July and August. It never truly recovered and ended the year between #26 and #47, depending on the day.

The Internet is not a quiet place, the same way humans on Earth (especially during a pandemic) aren’t quiet or passive but active and reactive. Although on the top of our domain ranking there don’t seem to be drastic ups and downs throughout the year (TikTok, and YouTube, were the exceptions), we saw how an event like the Myanmar coup and the subsequent viral video may have brought YouTube to #1 on our ranking. We also saw how e-commerce was affected throughout the year, how space-related websites had a big (online) year with important events, and how Netflix rose around Christmas time.

And remember: you can keep an eye on Cloudflare Radar to monitor how we see Internet traffic globally and in every country.

(Update 12/22/2021: We have corrected the data about Telegram.org — the domain that was used initially wasn’t the right one.)